tisdag 18 januari 2011

Blomstertid

Julens amaryllis åkte ut förra veckan och jisses vad den tog tid på att slå ut (vilket den knappt gjorde). Ca 10 cm hög och utslagen men en kämpande, vissen knopp intill fick den avsluta sina dagar i komposten och in kom en ståtlig orkidé. Finns det något finare än en krispigt vit, fler stänglig blommande orkidé? Snart ska de övriga trötta och taniga växterna ut. De växter som klara vårt klimat i lägenheten (väldigt varmt och fönster i...ja nästan hela dagen i gassande sol under sommaren), samt att jag glömmer vattna dem är kaktusar och fetbladsväxter...får bli några såna.
En given plats för orkidén är förstås i hortus krukan från Svenskt Tenn, en väl värd investering jag gjorde för många, många år sedan.

6 kommentarer:

 1. Vackert! Haha, jag råkade ut för en liknande amaryllis i år. Seg som attan, i liten knopp över jul..sedan slog den ut någon gång efter nyår men hängde som en böjd banan..till det var dags för vår dotters födelsdag 8 jan - då stod den rätt upp och var så vacker! Rätt lustigt, men nu är den komposterad :)

  SvaraRadera
 2. Samma här med amaryllisen. Fyra fina blommor kom den andra gången varav den sista snart överblommad.

  Orkidéer är så vackra, men jag har inte klarat en enda, så tittade jag till på en jag sparat nu i ca 2 år och ser att den har en knopp. Otroligt!!

  Kram Helena

  SvaraRadera
 3. Lisa - ha, ha, märkligt...min gav upp i banan-tillsåtndet;).


  Helena - Kul! Har aldrig fått knopp igen på mina orkidéer...hmm är nog för otålig att vänta ut dem...för jag vet att de kommer (hos andra i alla fall;).

  SvaraRadera
 4. Fin bild på krukan. Jag har en grön som glädjer mig varje dag.

  SvaraRadera
 5. Otroligt vacker kruka, perfekt för orkideér som gärna vill ha genomskinliga krukor. Fina bilder!

  SvaraRadera
 6. Oh, den krukan är så fin.Finns på min "vill ha" lista. Jätte fint hem du har och jag kunde se att du med tycker om prylar och tyger från Svenskt tenn.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera